Annons
Korv ökar risken för svår cancer
Bild: 
Sofia Runarsdotter / SCANPIX

Korv ökar risken för svår cancer

Författare: 

Publicerad:

2012-03-13

Ju mer korv, leverpastej och annat processat kött man äter, desto större är risken att man drabbas av cancer i bukspottkörteln. Den slutsatsen drar svenska forskare som sammanställt den tillgängliga forskningen på området. De misstänker att effekten beror på nitrit och liknande tillsatser i produkterna.

Den som äter 50 gram processat kött varje dag – vilket motsvarar en varmkorv eller ett par skivor bacon – kan räkna med att risken för den allvarliga men sällsynta cancerformen ökar med nästan en femtedel, enligt sammanställningen.

Ännu större, och därmed pålitligare, studier har tidigare visat att den som äter mycket rött kött löper en ökad risk att drabbas av cancer i tjock- och ändtarmen. Cancerformen är den tredje vanligaste i Sverige efter bröstcancer och prostatacancer.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

1

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Kommentarer

Jävla bullsh*t

Lägg till kommentar