Annons
Jordlik planet har trillingsol

Tre solar. Idébild av den jordlika planeten GJ 667Cc (längst ned), med trillingstjärnorna i bakgrunden (överst).

Bild: 
Carnegie Instit. / UCSC

Jordlik planet har trillingsol

Publicerad:

2012-03-31

Astronomer har nyligen gjort en ny överraskande upptäckt av en planet som kretsar runt en stjärna i ett trestjärnesystem. Förutom att detta är sällsynt i sig, är planeten till sin storlek och förmodligen uppbyggnad väldigt lik jorden. Dessutom kretsar den inom sin moderstjärnas beboeliga zon, där vatten kan finnas i flytande form.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

1

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Kommentarer

Jag inser att bilden bara är tagen rakt av från Carnegie, men den är mycket missvisande. Planeten rör sig mycket närmare den röda stjärnan, vilken i sin tur bildar en gles trippelstjärna tillsammans med paret i bakgrunden. Av texten får man lätt intrycket att planeten är i bana kring hela trippelsystemet, vilket skulle ta tiotusentals år i stället för 28 dygn.

Lägg till kommentar