Annons

Nattens förlamning dröjer sig kvar

Publicerad:

2012-03-31

Fråga: Varför är händerna så svaga när man vaknar?

Alma Snaprud

Svar: Alla kroppens muskler är svaga precis när vi har vaknat. Det beror på att de under sömnen har varit avslappnade i flera timmar. Under det som kallas REM-sömnen, som särskilt förekommer i slutet av sömnen, är vi inte bara avslappnade utan musklerna är till och med förlamade. Det är under den här perioden som vi drömmer som allra mest. Många har säkert upplevt känslan av att springa i slow motion i en dröm när vi försöker fly från en fara. Detta trots att vi i drömmen anstränger oss allt vad vi kan. Då kan det vara kroppens förlamning som gör sig påmind. När vi väl har vaknat tar det en liten stund att få tillbaka muskelkraften och då kan man känna sig svag. Det är ingen dum idé att sträcka på sig när man har vaknat, på samma sätt som hundar och katter brukar göra. På så sätt kan man få tillbaka kraften fortare.

Jan-Erik Broman, chef för Sömnutredningsenheten på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar