Annons
Våldsspel ger bättre syn

Nära ögat. Actionfyllda dataspel tränar upp synförmågan.

Bild: 
Lex van Lieshout / ANP / SCANPIX

Våldsspel ger bättre syn

Efter 40 timmars dataspel blev starr­opererade patienter bättre på att läsa och att känna igen ansikten.

Författare: 

Publicerad:

2012-03-30

Dataspel där man blixtsnabbt ska koppla handlingar till synintryck, så kallade First person shooter, tycks kunna öppna stängda utvecklingsfönster i syncentrum. I ett försök deltog sex personer som opererats för medfödd gråstarr före nio månaders ålder, men som trots detta hade nedsatt syn som vuxna.

– Det är under den första perioden i livet som den neurologiska arkitekturen för synen skapas. Även om själva ögat repareras så har syncentrum alltså missat grundläggande programmering, förklarar psykologen Daphne Maurer vid från McMaster University i Ontario, Kanada.

Efter 40 timmar med spelet Medal of honor kunde försökspersonerna läsa två rader mer än tidigare på en optikertavla. De blev även bättre på att följa rörelser och att läsa av ansikten. Tidigare försök har visat att även friska personer kan få bättre syn av att spela den här typen av dataspel. Bland annat förbättras kontrastkänsligheten.

Studien presenterades vid vetenskapskonferensen AAAS i februari.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

1

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Kommentarer

Inte allting är USA! Det högt ansedda universitetet McMaster t.ex. ligger i Kanada

Lägg till kommentar