Annons

Finare gubbar på ekologiska gårdar

Välpollinerad. Ju fler av jordgubbsblommans pistiller som befruktas, desto större och finare blir resultatet – jordgubben.

Bild: 
Bengt Olof Olsson / Scanpix

Finare gubbar på ekologiska gårdar

Fler insekter ger rikligare pollinering – vilket ger större och jämnare bär.

Annons

Publicerad:

2012-05-09

Jordgubbar som odlas på ekologiska gårdar får en större och jämnare form. Det framgår av en ny studie vid Lunds universitet.

Forskarna placerade ut krukor med jordgubbsplantor på åtta skånska gårdar som varit KRAV-märkta i mellan 2 och 24 år, samt på fyra gårdar med konventionellt jordbruk. När jordgubbarna började mogna studerades de enskilda bären. En jordgubbsblomma har 20–30 pistiller och ju fler av dessa som befruktas, desto större och jämnare i formen blir jordgubben som utvecklas efter blomningen.

På de KRAV-märkta gårdarna blev 45 procent av jordgubbsblommorna fullt pollinerade, medan bara 17 procent blev det på de gårdar som bedrev ett konventionellt jordbruk. Eftersom inga gårdar höll sig med tambin är förklaringen sannolikt att det finns fler pollinerande insekter i ett ekologiskt jordbrukslandskap.

De gårdar som bedrivit ekologisk odling under kortare tid hade lika fina jordgubbar som de äldre KRAV-gårdarna. Det visar att jordbrukare som börjar med ekologisk jordgubbsodling kan räkna med finare skördar inom några få år, enligt forskarna.

Studien publicerades i tidskriften PLoS ONE.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.