Annons

Spännande om våldets historia

Spännande om våldets historia

Annons

Publicerad:

2012-05-10

”Den här boken handlar om en av världshistoriens viktigaste förändringar.” Så inleder psykologen och Harvardprofessorn Steven Pinker sin tankeväckande bok om våldets historiska minskning. Han har samlat data från massor av forskning. Resultatet är nästan 700 tätskrivna sidor. Bara den som är djupt ointresserad av människan och samhället bör lämna boken oläst. Inbitna nostalgiker kan räkna med att få sin världsbild kastad över ända. Steven Pinker diskuterar hur allt från kriminalisering av barnaga och ökad tolerans för minoriteter till färre dueller och ökade rättigheter för kvinnor har bidragit till en värld där risken att utsättas för våld har minskat dramatiskt.

Men han är ändå ingen naiv framstegsoptimist – han letar i världshistorien efter de samhällsmekanismer som bromsat våld och krig, och vilka som ibland ökat våldet. Av detta bör vi dra lärdomar, annars kan våldet öka igen. Det är upp till oss människor.

Hans tes är inte helt invändningsfri, men det gör inte boken mindre spännande att läsa. Personligen tycker jag att han använder siffror över antalet dödsoffer i forntida krig lite för lättvindigt. Eftersom vi inte ens i dag är helt på det klara över hur många som dog i Bosnienkriget eller Irakkriget, så är det ännu svårare att veta hur många som dog vid korstågen eller mongolerövringarna.

Desto mer intressant är han vad gäller de mekanismer som gynnar ett fredligt beteende. Jag hittar en nyckelmening på sidan 309: ”En värld som bryr sig mindre om heder, ära och ideologi, och som är mer lockad av ett välmående medelklassliv är en värld där färre människor dödas.” Och det senaste halvseklet har detta medelklassliv kommit inom räckhåll för allt fler av jordens människor – även om alla knappast är där än.

Det faktum att många intuitivt invänder mot Steven Pinkers tes har troligen att göra med såväl perceptionsförändringar som historielöshet. Toleransen emot våld har minskat snabbare än våldet i sig. Därför tycker vi oss fortfarande stå inför en värld av våld. Men betänk att det vi i dag fördömer som barnmisshandel och hustrumisshandel under tusentals år varit en självklar del av vardagen. Och att relativt nya ord med normativ laddning – som folkmord, rasism, sexism och homofobi – belyser att vi i dag invänder emot sådant som våra förfäder tyckte var självklarheter.

Litteraturhänvisningar

The better angels of our nature

Pinker, Steven
Allen Lane

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.