Annons

Då skulle nog universum gå under …

Publicerad:

2012-05-10

Fråga: Om vi tänker oss att man kunde konstruera en farkost som går snabbare än ljuset, vad skulle då hända om man slår på helljuset framåt? Kör man i fatt helljuset eller skjuter man det framför sig hela tiden?

Gunnar Hallenblad

Svar: Att åka fortare än ljuset skulle innebära att man bryter mot alla möjliga naturlagar. Om detta trots allt vore möjligt måste vi hitta nya lagar och principer som kan besvara den typ av fråga som ställs. Så det går egentligen inte ens att spekulera över den här frågan. Min gissning är att rymdskeppet och hela universum skulle gå under i en stor och paradoxal smäll så fort ljusfarten överträds.

Ulf Danielsson, professor i teoretisk fysik vid Uppsala universitet.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar