Annons
Fåglar och vackert förfall

Fåglar och vackert förfall

Författare: 

Publicerad:

2012-05-10

I Brutus Östlings åttonde fågelbok möter vi albatrossen, majestäten bland havsfåglar, som med sina tre meter långa vingar tillbringar livet i glidflykt över öppet hav.

Redan på omslaget till Under asfalten vilar en strand anar man att det här verket skiljer sig från Brutus Östlings tidigare fotoböcker. Det är inte motivet, albatrossen som stirrar in i kameralinsen, som är annorlunda, det är miljön den befinner sig i. I stället för underskön natur möts vi av sprucken betong och sönderrostande bilvrak.

Vi befinner oss på Midway, en liten ögrupp i Stilla havet mellan Japan och USA. Här har albatrossen fört en ojämn kamp mot människan sedan förra sekelskiftet.

Brutus Östling berättar om människans och albatrossens historia på ön. Här vände krigslyckan för japanerna under andra världskriget, och här använde amerikanska soldater eldkastare för att hålla albatrosserna borta från landningsbanorna under Koreakriget.

Med lågmäld humor beskriver Brutus Östling hur han letar motiv och samtidigt utforskar ön. Han fascineras över hur fåglar som är så eleganta i luften kan göra så klumpiga landningar. Han hittar också en kyrkogård där bara läkare är begravda. När soldaterna dog balsamerades de av läkaren så att de kunde skickas hem. Men vad skulle man göra när doktorn dog?

Till bilder av fåglar som obekymrat häckar bland raserade försvarsanläggningar och trasiga landningsbanor får vi även veta hur vår hänsynslöshet och ignorans gjort albatrosserna till världens kanske mest hotade fågelgrupp.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar