Annons
Hon söker svar bland molnen

Ilona Riipinen.

Bild: 
Jann Lipka

Hon söker svar bland molnen

Ilona Riipinen brinner för miljön, och de mest brännande frågorna hittar hon bland molnen.

Författare: 

Publicerad:

2012-05-10

Hon läste fysik på universitetet i Helsingfors, fast hon gick på konstskola i gymnasiet – och spelade piano på konservatorium i Tammerfors. Nu får maken, som är trummis, stå för musikinslaget i Ilona Riipinens liv. Hon har bestämt sig för annat.

För att vara ärlig så började hon läsa fysik för att det var lätt att komma in, utan inträdesprov. Sedan visade sig studierna vara tillräckligt utmanande för att hon skulle stanna kvar.

Villkoret var att kunna göra nytta, och molnen och klimatfrågan blev vägen dit. Eller, mer exakt, partiklar i atmosfären. Partiklarna är en förutsättning för att molndroppar ska bildas, och molnen utgör ett stort frågetecken i jordens värmebalans och därmed för klimatet på jorden.

– Skogen bidrar stort till utsläppen, även om vi inte exakt känner till mekanismen bakom. Men vi har märkt att trädens utsläpp ser annorlunda ut om skogen är stressad.

Det blir en av de olösta frågor som Ilona Riipinen ska finna svar på med sin nybildade forskargrupp vid Stockholms universitet. Hon lockades hit av anslag till unga toppforskare och valde att stanna i Stockholm efter ett flackande forskarliv i Finland och USA.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar