Annons
När macken var ett tempel

Ståtliga pelare. Bensinstation omkring 1930. IC betyder inköpscentralen och var grunden till OK.

Bild: 
Okänd fotograf

När macken var ett tempel

Bensinstationerna var ett redskap för moderniseringen av Sverige.

Författare: 

Publicerad:

2012-05-10

På 1920-talet växte bilismen, och internationella bensinbolag etablerade sig i Sverige. Det satte snabbt spår i landskapsbilden. Ett av de tydligaste avtrycken var bensinstationerna. De var i början högtidiga platser, små tempel vigda åt teknik och modernitet. Efter hand har de blivit mer vardagliga och anonyma. Det menar Olle Wilson, konstvetare vid Uppsala universitet, som nyligen disputerade på avhandlingen Raffinerade rum. Han använder begreppet ”precisionskultur”.

– Det handlar om att man gärna visualiserade tekniken under början av 1900-talet. Man kunde i vissa fall se hur bensinen pumpades fram i pumpen.

Hur ser framtiden ut för bensinstationerna?

– Rätt mörk. Mackdöden sprider sig i takt med att vi får alternativa drivmedel och bensinsnålare och bättre bilar, säger Olle Wilson. Och nu för tiden behöver bilarna dessutom specialiserade märkesverkstäder, så mackens funktion som bilverkstad håller också på att försvinna.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar