Annons
Robotfisk blir ledare i stimmet

Populär. När robotfisken börjar röra sig bildar de riktiga fiskarna ett stim och följer efter. Skala 1:1.

Bild: 
Nyu Poly

Robotfisk blir ledare i stimmet

Tack vare rätt snärt med stjärtfenan accepteras den nya robotfisken som ledare i naturliga fiskstim.

Författare: 

Publicerad:

2012-05-07

Amerikanska forskare har utvecklat en liten robotfisk som rör sig så naturtroget att den inte bara blir accepterad som en medlem i stimmet, utan till och med kan ta över ledarrollen.

– Den största utmaningen var att skräddarsy robotens simmönster så att den härmade en riktig fisk. Vi har lagt särskild vikt vid vattenflödet efter roboten, förklarar Maurizio Porfiris, forskare på Polytechnic institute vid New York university.

Stjärtfenan visade sig vara en nyckelfaktor. Efter experiment med olika rörelsemönster hittade forskarna till slut rätt. När den vita robotfisken sänktes ner i vattnet tillsammans med fiskstimmet väckte den ingen uppmärksamhet så länge den var avstängd. Men så fort stjärtfenan aktiverades formerade sig stimmet bakom roboten.

Syftet med forskningen är att försöka förstå vilka faktorer som ligger bakom flockdjurs kollektiva beteende. Maurizio Porfiris och hans kollega Stefano Marras tror att resultaten på sikt kan användas för att skapa robotar som leder djur bort från en hotande naturkatastrof.

– För att detta ska vara möjligt måste hårdvaran utvecklas vidare. Den måste klara av att röra sig över stora områden, på ett självständigt sätt. Det kräver i sin tur både mer sensorer och förbättrad beräkningskapacitet, säger Maurizio Porfiris.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

1

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Kommentarer

Vi får se hur länge det dröjer innan fiskeindustrin kan använda denna nya teknik i industriell skala för att dra upp de sista fiskarna ur böljan ?

Lägg till kommentar