Rött kött förkortar livet

En extra bit rött kött stor som en kortlek per dag ökar risken att dö i förtid med 13 procent, enligt en stor studie.
Publicerad
**T-benstek**. En svensk äter cirka 65 kilo rött kött per år i genomsnitt.
Bild: Johanna Hanno / Scanpix

Forskare vid Harvard university i USA har kartlagt dödsfall bland över 120 000 personer som regelbundet redovisat sina matvanor under flera decennier.

Resultaten visar att hos dem som äter mycket rött kött (nöt, fläsk och lamm) ökar risken att dö i förtid av cancer och hjärt-kärlsjukdomar. Och när det gäller bearbetat kött, som korv och bacon, är risken ännu högre.

Betydligt nyttigare alternativ är enligt studien proteinkällor som fisk, kyckling, nötter, baljväxter och mejeriprodukter med låg fetthalt.

– Det här bekräftar att det vore bättre om vi åt mindre rött kött, vilket även skulle gynna miljön, säger Alicja Wolk, professor i nutrionsepidemiologi vid Karolinska institutet.

Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor