Annons
Sugande blick
Bild: 
Andreas Schmidt-Rhaesa

Sugande blick

Författare: 

Publicerad:

2012-05-09

Det som påminner om ett par stirrande ögon är sugkopparna på bandmasken Hymenolepis microstoma, infärgade och i stark förstoring. Den slingriga parasiten har varken ögon eller mun. Med hjälp av sugkopparna håller den sig fast i inälvorna hos möss och råttor, där den tar upp näring direkt genom huden. Beroende på miljön blir masken upp till 30 centimeter lång. Maskarna parar sig hermafroditiskt och sprider sina ägg via gnagarnas avföring. Äggen blir uppätna av till exempel mjölbaggar, som i sin tur blir uppätna av nya gnagare – och allt börjar om på nytt. I sällsynta fall kan även människor smittas.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar