Annons
På promenad i minnespalatset

På promenad i minnespalatset

Författare: 

Publicerad:

2012-06-20

Ofta står vi inför uppgiften att komma ihåg en ny kod eller ett lösenord som blivit nödvändiga i vår vardag. Samtidigt har gamla minnesknep ersatts av anteckningsböcker, digitala hjälpmedel eller helt enkelt ingenting. Minneskonsten har glömts bort och får sitt uppsving bara vid de årliga mästerskapen, då folk tävlar i extrema minnesövningar.

Den amerikanske journalisten Joshua Foer bestämde sig för att utforska vad som ligger bakom minneskonstnärernas enastående prestationer. Han bestämde sig för att själv ställa upp i en sådan tävling.

Konsten att komma ihåg är minst lika gammal som vår civilisation, påminner Foer om. Den kallas mnemoteknik och finns beskriven redan hos de gamla grekerna. Kruxet är att använda sin fantasi och låta saker som ska fastna i minnet inreda det minnes­palats som hjärnan tillåter oss att bygga upp.

När hjärnan medvetet matas med fakta på ett meningsskapande sätt, får minnet stöd på ett sätt som även modern hjärnforskning bekräftar. Den säger att människor behöver berättelser, för att det är genom berättelser som verkligheten binds ihop och får en mening.

Därför är det svårt att komma ihåg meningslösa teckenkombinationer, långa ordrader eller siffror – medan en dikt, om än väldigt lång, är lättare att lära sig utantill.

Hur gick det då för Joshua Foer i tävlingen? Ja, det får man läsa om i boken.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar