Annons
Snurrande vindkraftverk minskar inte antalet fåglar

Enkelbeckasin. Bestånden hämtade sig när vindkraftverken var färdigbyggda.

Bild: 
Sven-Olof Ahlgren / Scanpix

Snurrande vindkraftverk minskar inte antalet fåglar

Fågellivet störs inte av vindkraftverken, utan av byggandet.

Författare: 

Publicerad:

2012-06-20

I vindkraftsparker är det inte kraftverkens rotorblad som utgör det största problemet för fågellivet. Det är snarare de störningar som uppstår under själva byggandet av vindkraftverken. Det visar en ny brittisk studie publicerad i tidskriften Journal of Applied Ecology.

Av tio studerade fågelarter minskade tre i antal under perioden då vindkraftverken byggdes: moripa, enkelbeckasin och storspov. Men när forskarna jämförde antalet fåglar före byggperioden med antalet fåglar efter byggperioden, det vill säga när vindkraftverken var i drift, fann de att antalet fåglar inte hade förändrats i någon större utsträckning. Studien visar också att skadorna på fågellivet kan minskas genom att man planerar vindkraftsbyggen bättre, till exempel genom byggstopp under häckningsperioden.

Forskarna inventerade antalet fåglar under tre års tid vid 18 brittiska vindkraftparker. Rovfåglar ingick inte i studien.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

1

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Kommentarer

Som artikeln är skiven är det stor risk att den tolkas som att vindkraftverk inte påverkar fågellivet när de väl är byggda. Det står visserligen att rovfåglar inte ingick i studien, men det borde också ha framgått att det främst är stora rovfåglar (och fladdermöss) som man tar hänsyn till när man prövar uppförandet av vindkraftverk, eftersom de främst är dessa som riskera att få ökad dödlighet av vindkraftverk.

Lägg till kommentar