Annons

Gigantisk virvelvind på Mars

Oväder på Mars. En virvlande pelare av damm reste sig 20 kilometer över planetens yta.

Bild: 
NASA / JPL / University of Arizona

Gigantisk virvelvind på Mars

Pelaren blev högre än en tornado, trots att den var helt torr.

Annons

Publicerad:

2012-06-20

En virvelvind svepte nyligen över Amazonis Planitia-regionen på Mars norra halvklot. Virveln var 20 000 meter hög men bara 140 meter bred, att döma av skuggan som dammtornet kastade mot den röda planetens yta. Här på jorden når typiska virvelvindar sällan över några hundra meter, däremot kan en tornado bli tio kilometer hög.

Trots likheterna i formen skiljer sig en jordisk tornado dock från en virvelvind på Mars. Båda skapas av värme som får luften att stiga och rotera samtidigt. Men en tornado förses med extra energi från kondenserande vattendroppar. Det är de som bildar en lång, virvlande slang. På Mars finns däremot alldeles för lite vatten för att en tornado ska kunna bildas. Det virvlande molnet på Mars består bara av damm.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.