Annons

Lustfylld läsning

Lustfylld läsning

Annons

Publicerad:

2012-06-20

Inom den arkeologiska forskningen talade man tidigare om de ”kommandostavar” som man funnit vid många utgrävningar. I dag är vi mindre pryda – det handlar om penisattrapper: dildos. De förekommer i många kulturer och man vet inte om de användes rituellt eller symboliskt eller om det var rent handgripliga sexleksaker för kvinnor. Detta – och mycket annat – får man lära sig i Göran Burenhults bok om den sexuella evolutionen. Forntida samhällen var genomsyrade av sexualitet – det visar allt från hällristningar och antika skulpturer till grottmålningar och gravfynd. Till detta lägger Göran Burenhult en mängd antropologiska observationer av ursprungsfolk, och även där är sexualiteten i våra ögon rätt ohämmad. Boken är rikt illustrerad – och det verkar inte råda brist på konstnärliga kvarlevor med antikt analsex, forntida fellatio och äldrehistorisk älskog.

Göran Burenhult är professor emeritus i arkeologi. Och så länge boken handlar om arkeologi är den vederhäftig och fascinerade. Men han ger sig också ut i dagens jämställdhetsdebatt och svingar emot ”elitfeminister” och genusvetare. Visst, det kan man ju göra, men det platsar inte i en i övrigt habil fackbok.

Han driver en tes om att dagens samhälle är sexfientligt, vilket lett till självskadebeteenden, självmord bland ungdomar, våldtäkter och liknande problem. Men om man jämför med Sverige för hundra år sedan, då preventivmedel, aborter, pornografi och homosexualitet var förbjudet, då pridefestivaler inte var att tänka på, då sexualundervisningen var obefintlig och då onani ansågs skapa sjukdomar, så borde siffrorna för självskadebeteenden och psykisk ohälsa då varit skyhöga. Det var de inte. Göran Burenhults tes är helt enkelt för grovt tillyxad, även om han har rätt i att kristendomen är en sexfientlig religion.

Litteraturhänvisningar

Den sexuella evolutionen

Burenhult, Göran
Optimal förlag

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

1

Kommentarer

"Men om man jämför med Sverige för hundra år sedan --- så borde siffrorna för självskadebeteenden och psykisk ohälsa då varit skyhöga. Det var de inte. "

Hur vet man det? Hur tillförlitlig är statistiken från den tiden? Hur många fall kom överhuvudtaget till sjuk- och mentalvårdens kännedom?