Annons
Gigantisk virvelvind på Mars

Oväder på Mars. En virvlande pelare av damm reste sig 20 kilometer över planetens yta.

Bild: 
NASA / JPL / University of Arizona

Gigantisk virvelvind på Mars

Pelaren blev högre än en tornado, trots att den var helt torr.

Författare: 

Publicerad:

2012-06-20

En virvelvind svepte nyligen över Amazonis Planitia-regionen på Mars norra halvklot. Virveln var 20 000 meter hög men bara 140 meter bred, att döma av skuggan som dammtornet kastade mot den röda planetens yta. Här på jorden når typiska virvelvindar sällan över några hundra meter, däremot kan en tornado bli tio kilometer hög.

Trots likheterna i formen skiljer sig en jordisk tornado dock från en virvelvind på Mars. Båda skapas av värme som får luften att stiga och rotera samtidigt. Men en tornado förses med extra energi från kondenserande vattendroppar. Det är de som bildar en lång, virvlande slang. På Mars finns däremot alldeles för lite vatten för att en tornado ska kunna bildas. Det virvlande molnet på Mars består bara av damm.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar