Annons

Spökande kod tömmer telefonens batteri

Publicerad:

2012-06-19

Många webbplatser kräver mer ström än nödvändigt därför att de byggs upp med klumpiga standardmoduler, enligt forskare vid Stanford university i USA.

För att utvecklingen av webbplatser ska gå snabbt används ofta kodbibliotek med färdiga funktioner. Nackdelen är att kodbiblioteken också innehåller många funktioner som inte behövs, eftersom de ska gå att använda i många olika sammanhang – och den koden måste också laddas ner av besökarnas webbläsare.

Forskarna studerade bland annat en mobilanpassad sida från Wikipedia, som krävde lite drygt en procent av batteriets kapacitet för att laddas. Sedan forskarna hade rensat bort överflödig programkod minskade energiförbrukningen med nästan 30 procent. Under optimeringsarbetet upptäckte de också att bildformatet jpeg är betydligt strömsnålare än gif och png.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar