Annons

Borde inte vita människor vara svarta?

Annons

Publicerad:

2012-08-07

Fråga: Varför är människor på norra halvklotet vita? En ljus yta reflekterar ju mer solljus och förblir sval. Det borde ju vara mer praktiskt om människor som bor i ett kallare klimat har mörk hy.

Erik B

Svar: Det kanske skulle ha varit praktiskt om vårt pigment hade hjälpt oss att reglera värmen. Men vi har först och främst fått vårt pigment för att skydda oss mot solens skadliga UV-strålar. Denna evolutionens solskyddsfaktor är mörk eftersom den absorberar såväl synligt ljus som UV-strålning. Under människans vandring från Afrika har vi tappat pigment för att huden behöver släppa igenom ljus, så att vi kan utnyttja strålarnas positiva effekter. Bland annat krävs UV-strålning vid bildningen av vitamin D, som har en rad hälsoeffekter i vår kropp. Vitamin D är till exempel viktigt för kalkbalansen i kroppen och för skelettet. Utan blekare hud skulle vi aldrig kunna leva på solfattigare breddgrader. Men visst – vi blir lite kallare av det.

Amra Osmancevic, överläkare vid hudkliniken på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

2

Kommentarer

Jag läste frågan och svaret om europeernas hudfärg. Jag tycker frågan är intressant, särskilt om man vidgar den lite. MängdeSolstrålningens styrka är ju densamma på en viss breddgrad. Men hudfärgen är inte det. Det är just i norra och västra Europa som människorna (ursprungsbedolkningen) har den ljusa hudfärgen. Jag har läst ett resonemang att det har med golfströmmen att göra, som har gett ett klimat som lämpar sig för veteodling. Därmed har spannmål blivit basföda snarare än kött och fisk. Och därmed har människorna blivit mer beroende av solen för att få tillräckligt med D-vitamin och tvingats avstå från det UV-skydd som pigmentet innebär. Jag tycker dock att det är märkligt om bara 10000 år av veteodling hunnit få dessa effekterr på hudfärgen. Det har gjorts (relativt) objektiva mätningar av hudfägen hos olika folk av forskare som visar hur hudfägen inte strikt beror av breddgraden utan även varierar mellan områden på samma breddgrad. Ett lika intressant fenomen som det om ljusa europeer rör den allra mörkaste hudfärgen som inte heller återfinns över hela jordklotet längs ekvatorn. Vad är det mer än solstrålningens styrka som styr hudfärgen?

Jag kan inget men har läst att i ett nordligt molnigt klimat med kanske D-vitaminfattig kost är det bra vara ljushyad för högre D-vitaminbildning i huden (gm solljuset). Man slipper benskörhet. En nyare kompletterande teori är sexuell selektion, om ljushylta är sällsynta kanske de är mer lockande och fortplantar sig mer i snitt (men är alla ljusa kanske en brunett väcker uppmärksamhet). Om vi antar att några ganska små grupper i t.ex. i Sydeuropa på äldre stenåldern avsöndrade sig och vandrade norrut kan deras genpool av en slump blivit bara delvis representativ för den större ursprungspopulationen. Sakkunskapen kallar det visst genetisk drift. Om deras avvikelser, t.ex. anlag för svag pigmentering, funkar i snitt skapligt i ett nordligt molnigt klimat så förökar de sig nog och ogynnsamma egenskaper i situationen kan t.o.m. försvinna efter generationer (men vara kvar frekvent i ursprungspopulationen).