Annons

H20: Varannan vatten – med en nypa salt

Drick lagom. Tumregeln är att inte dricka mer vatten än man svettas och kissar ut.

Bild: 
Frida Hedberg / Scanpix

H2O

Varannan vatten – med en nypa salt.

Annons

Publicerad:

2012-08-07

Redan år 1894 skaldade Falstaff, fakir i boken En hvar sin egen professor om vatten: ”Vatten är ett farligt gift, vilket omger Visby stift”, och faktum är att vatten faktiskt kan ge upphov till förgiftningar. Det som sker är att elektrolytbalansen i blodet rubbas när halten natriumjoner i blodet späds ut.

Vanligen beror det inte på att man har druckit för mycket vatten, utan på någon underliggande sjukdom. Men regelrätta fall av vattenförgiftning har rapporterats hos personer som bantar eller som ägnar sig åt intensiv uthållighetssport. Exempelvis hade en kvinna ägnat sig åt maratonspinning och under fyra och en halv timmes cykling druckit tio liter vatten. Symtomen är kräkningar och kallsvett. Hjärnan påverkas också, vilket beror på svullnad.

Vanligast är dock att vattnet inte är själva källan till förgiftningen utan snarare innehåller giftiga ämnen eller mikroorganismer. Så var fallet i Östersund då 27 000 personer blev magsjuka hösten 2010. Där visade sig parasiten cryptosporidium i dricksvattnet ligga bakom smittan.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.