Annons
Annons

Rullande skor för rökare och militärer

Full snurr. Takypoden var lika snabb som cykeln, och klarade de brantaste backar.

Bild: 
Kungliga biblioteket

Rullande skor för rökare och militärer

År 1909 lanserades takypoden. Men världen var inte redo.

Publicerad:

2012-08-07

Takypoden, snabbfoten, var ett slags rullskridskor som fick fart genom att man med trampade fötterna upp och ner. Fördelen var att man inte behövde lyfta hjulen, som därför kunde göras stora. Det medförde att de klarade ojämnheter i marken bra.

Jämfört med cykeln var takypoden stabilare, och den lämnade framför allt händerna fria för cigarrökning, rockknäppning, kikaranvändning eller liknande, allt enligt reklamen för innovationen.

Takypoderna var extra lämpliga för militärer, lykttändare, brevlådetömmare och springpojkar. Och de kunde med fördel seglas med skridskosegel, enligt reklambroschyren.

Uppfinnaren var Edvard Petrini, till vardags docent i teoretisk filosofi vid Uppsala universitet, och för övrigt mest känd för sin bok Om sympatiska känslor.

Takypoden verkar inte ha blivit någon succé, men år 1919 kunde man hitta ordet i uppslagsverket Nordisk familjebok. Där fanns även en bild på en fullt beväpnad soldat med takypoder på fötterna.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

Anmäl dig till vårt kostnadsfria veckobrev med ett urval av de senaste nyheterna.

.