Annons
Hotet från vår sol

Utbrott. Ett moln av plasma kastas ut från solen (t. h.).

Bild: 
SOHO

Hotet från vår sol

Utbrott på solliknande stjärnor är oroväckande kraftfulla.

Författare: 

Publicerad:

2012-08-07

Nya rön från Keplersatelliten avslöjar att utbrott på sollika stjärnor kan bli tusen gånger kraftfullare än något utbrott vi känner till på vår egen sol. Om solen skulle få ett så kraftigt utbrott skulle jordens ozonskikt blåsas bort, satelliternas elektronik förbrännas och elnäten – liksom kommunikationsnätverken på vår glob – förstöras.

Ingen vet hur sannolikt det är att solen plötsligt skulle skicka i väg sådana dödande strålar mot oss, eftersom det fortfarande är osäkert vad som ligger bakom solens och de solliknande stjärnornas aktivitet. Däremot finns det inga belägg i historiska data som tyder på att solen varit mer aktiv under de senaste två tusen åren. Om det är tur eller regel vet vi inte.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar