Annons
Med maffians motståndare i Palermo

Carina Gunnarson.

Bild: 
Jann Lipka

Med maffians motståndare i Palermo

Fler och fler sicilianska affärsmän vägrar betala skatt till maffian. Carina Gunnarson forskar om drivkrafterna bakom motståndet.

Författare: 

Publicerad:

2012-08-07

– Som svensk forskare är man ofarlig, en outsider – och det gör att många vågar berätta, säger Carina Gunnarson, docent i statsvetenskap vid Uppsala universitet.

Hon har nyligen inlett ett forskningsprojekt om organisationen Addiopizzo. Det betyder ”farväl pizzo”, och pizzo syftar på den avgift som många affärsidkare betalar för beskydd av maffian.

– Vi har redan intervjuat många affärsmän, och de vågar öppna sig för mig. De vet att jag inte är insyltad i något, och att informationen inte sprids till fel personer.

Forskningen består av både intervjuer och enkäter till såväl affärsmän som poliser och åklagare.

Addiopizzo är en del i det allt starkare motståndet mot maffian – och flera tunga maffiabossar har gripits och fängslats de senaste åren. Tanken är att om många affärsmän organiserar sig och går ut samtidigt och berättar att de vägrar betala, så ger det en styrka. Och dessutom kan konsumenterna välja att handla hos just dessa, som ett sätt att markera att de inte vill ha med maffian att göra.

Carina Gunnarson ska nu analysera den första omgången enkätsvar och sedan resa till Palermo i höst igen för nya undersökningar.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar