Annons
Vi är rädda för fel djur
Bild: 
Orsolya Haarberg / NN / Samfoto / Scanpix

Vi är rädda för fel djur

Rovdjursstammarna ökar och många människor känner oro över möjligheten att råka möta dem i skog och mark. Men vi behöver inte vara rädda. Björnar ser oss som farliga rovdjur snarare än som lovliga byten.

Författare: 

Publicerad:

2012-08-07

Vargattacker är ytterst sällsynta i vårt land. Den tragiska händelsen i Kolmårdens djurpark var den första dödliga vargattacken på 191 år. Förra gången det skedde var 1821, då den så kallade Gysingevargen spred skräck i Gästrikland. De här attackerna har en sak gemensamt: båda fallen handlade om tama vargar. Gysingevargen hade vuxit upp på Gysingegård. Det är okänt om den släpptes ut eller om den rymde – men att den saknade vilda vargars respekt för människor är uppenbart.

Även björnattacker är ovanliga i vårt land. I genomsnitt sker det en björnattack per år och det är främst jägare som drabbas, särskilt om de har lösa hundar med sig. Endast tre personer har dödats av björnar under de senaste hundra åren. Två av dem var jägare, och det tredje offret var en skidåkare som attackerades av en björn som skadeskjutits två gånger samma dag.

I de fall då vilda djur attackerar människor kan man skilja mellan oprovocerade och provocerade attacker. En provokation sker när en människa inte respekterar djurets integritet, eller när man försöker röra eller skada det. Att mata eller fotografera djur inom dess personliga sfär är också en provokation.

För att undersöka hur våra rovdjur reagerar på provokationer har svenska viltforskare gjort experiment där man avsiktligt närmat sig vargar och björnar. Rovdjuren var utrustade med sändare så att man kunde lokalisera dem och även följa deras rörelser. Forskarna gjorde 170 försök där de passerade björnar på 50 meters avstånd, samtidigt som de pratade högt och betedde sig som människor i allmänhet gör när de promenerar. Ingen av björnarna uppträdde aggressivt, de flesta flydde fältet. Några björnar som hade gömt sig i tät vegetation låg dock kvar. De väntade tills forskarna passerat innan de flydde. Vargarna reagerade på ett likartat sätt. När forskarna närmade sig så flydde de utan att visa några aggressiva tendenser, trots att forskarna ibland lyckades komma dem riktigt nära. Det spelade ingen roll om vargarna var ensamma eller i flock, de var ändå lika rädda för människorna.

Om ett djur anfaller en människa utan att dess integritet blivit kränkt så kallas det en oprovocerad attack. Rovdjuret attackerar då inte för att skydda sig eller skrämmas, utan för att äta. Det finns egentligen bara ett rovdjur i Sverige som teoretiskt skulle kunna betrakta människan som ett byte, och det är vargen. Men det finns bara fyra dokumenterade fall där människor blivit dödade av vilda vargar. De skedde alla på 1700-talet, då det fanns tusentals vargar i vårt land.

I dag utgör rovdjuren alltså ingen större fara för människan. Men det finns ändå gott om djur man bör akta sig för. En del är stora, andra är små – och en del betraktar vi som våra vänner.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

4

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Kommentarer

F&F beklagar dessa två underliga felaktigheter. Webbtexten är nu rättad och det kommer även en rättelse i F&F 8/2012.
Tack till alla våra uppmärksamma läsare som påpekat felen!

Angående 1821 som datum för sista dödsfall med varganknytning är det en förlegad uppgift. Enligt Tidning för Wenersborgs Stad & Län dödades en 15-årig pojke av vargar vid Kölberget söder om Malung. Året var 1854 och datum 8 februari.

http://www.vargfakta.se/nyheter/annu-en-svensk-vargdodad-efter-1821/

Går vi över Bottenviken till vår granne Finland, är det senaste registrerade dödsfallet till följd av varg så sent som 1932. Österbottniska posten skriver om en 6-årig flicka som dödades och förtärdes av varg 9 mars 1932.

http://www.vargfakta.se/nyheter/sexarig-flicka-uppaten-av-varg-kuikkala-...

Letar vi oss utanför Skandinavien till lite mer vargtäta områden så är det senaste angreppet med dödlig utgång från Tajikistan daterat 5 februari 2013.

http://www.vargfakta.se/nyheter/aldre-kvinna-dodad-av-varg-tajikistan/

Under 2012 noterades för övrigt 6 vargangrepp med dödlig utgång utanför Sverige och Skandinavien.

Om de vandringssägen som Jesper Jönsson sprider på sidan Vargfakta och specifikt fallet från Malung, kan den intresserade läsa mera om här:
[http://vargreviret.com/malung_1853.htm](http://vargreviret.com/malung_1853.htm)

Mer om den "fakta" som sidan Vargfakta sprider finns det här:
[http://vargrevir.com/?p=672](http://vargrevir.com/?p=672)

Lägg till kommentar