Annons

En uppviglare för vetenskap

En uppviglare för vetenskap

Annons

Publicerad:

2012-09-07

År 2008 stämde det brittiska kiropraktiska sällskapet författaren Simon Singh för att han hade skrivit att deras metoder ofta saknar vetenskapligt stöd och kan vara farliga. Kiropraktorerna ansåg att påståendet var förtal och krävde skadestånd. Fallet ledde till utbredda protester mot att en domstol skulle få sista ordet i en fråga som bäst avgörs av empirisk vetenskap. Till slut insåg kiropraktorerna att de skulle förlora rättssaken och drog tillbaka sin stämningsansökan.

Vågen av stöd för Simon Singh är utgångspunkten för The geek manifesto av Mark Henderson, tidigare vetenskapsredaktör på dagstidningen The Times. Han försöker omvandla detta engagemang till en politisk kraft. Boken är ett brandtal fullt av exempel på hur politiker struntar i vetenskapen när de fattar beslut som påverkar skolan, vården, miljön, rättsväsendet och andra viktiga samhällsfunktioner. Den pamflettaktiga texten rymmer förstås ingen djupare diskussion om vetenskapens egna fel och brister, men det är lätt att hålla med om bokens huvudpoäng.

Mark Henderson är numera informationschef på stiftelsen Wellcome trust, som stöder biomedicinsk forskning. Det känns inte som någon vild gissning att han har siktet inställt på att fortsätta sin karriär inom politiken. Det vore välkommet. Fler politiker med hans engagemang för vetenskap behövs – även i Sverige.

Litteraturhänvisningar

The geek manifesto

Henderson, Mark
Bantam Press

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.