Annons

Etnicitet

Begreppet etnicitet hamnade i fokus efter Fredrik Reinfeldts uttalande om den låga arbetslösheten bland ”etniska svenskar mitt i livet”. Kritiken gick bland annat ut på att ordet är svårt att definiera.

Annons

Publicerad:

2012-09-07

– Det finns mycket som är svårt att definiera, men som ändå finns, säger Andreas Johansson Heinö, statsvetare vid Göteborgs universitet och aktuell med boken Gillar vi olika?.

Han menar att begreppet är vanligt inom forskning, och pekar på fyra faktorer för att definiera etnicitet. Det kan handla om utseende (hud- och hårfärg) kroppsliga uttryck (omskärelse, skäggväxt, frisyrer), kultur (språk, vanor, religion) och en subjektiv upplevelse av tillhörighet.

– Sedan är förstås etnicitet historiskt föränderligt, säger han. Vissa forskare talar om sociala konstruktioner – men det betyder inte att det är illusioner. Det verkar fundamentalt mänskligt att vilja höra till någon grupp, att vara en del av ett ”vi”.

– Själva det faktum att många invandrare vittnar om att det är svårt att bli accepterad som svensk tyder ju dessutom på att en svensk etnicitet existerar, säger Andreas Johansson Heinö.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.