Annons

Pluto används som dubbelstjärna

Månfamilj. De tre minsta månarna kretsar inte bara runt Pluto, utan också runt den största månen, Charon.

Bild: 
Nasa

Pluto används som dubbelstjärna

Himlakroppen som inte längre kallas planet får med sina månar en ny roll som modell för hur planetsystem kring dubbla stjärnor fungerar.

Annons

Publicerad:

2012-09-07

Plutos måne Charon är hälften så stor som Pluto och fungerar mer som dvärgkompanjon än som måne. De övriga tre månarna – Nix, Hydra och den senast upptäckta och ännu inte döpta minstingen P4 – kretsar runt både Pluto och Charon. På så sätt utgör Pluto och dess följe en relativt närliggande modell för planetsystem kring dubbla stjärnor.

En första sådan planet, som – i likhet med Luke Skywalkers hem i Star Wars – har två solar, upptäcktes förra året av rymdteleskopet Kepler. Enligt astronomernas beräkningar, med Plutosystemet som förebild, bör det rimligen finnas ytterligare planeter där – men längre ut från sina solar än man tidigare har trott.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.