Annons
Långväga kontakter under bronsåldern

Bronsyxor. Fynd från Värmland, daterat till 1700–900 f.Kr.

Bild: 
Lena Grandin UV GAL Riksantikvarieämbetet

Långväga kontakter under bronsåldern

En metallanalys av förhistoriska brons­föremål i Sverige visar att metallen brutits i områden långt härifrån.

Författare: 

Publicerad:

2012-09-07

Genom att jämföra kopparmetallen i ett sjuttiotal svenska bronsåldersfynd med en databas vid universitetet i Oxford över kopparfyndigheter, har forskare visat att kopparen härrör från bland annat Cypern, Alperna, Brittiska öarna och Sardinien.

– Det vi kan se är spåren av den systematiska fjärrhandeln för flera tusen år sedan, säger Johan Ling, arkeolog vid Göteborgs universitet.

Han leder ett forskningsprojekt om kopparens ursprung. De flesta föremålen är drygt 3 000 år gamla – några nästan 4 000.

– Det är svårt att veta om det rör sig om individer som reste så långt. Men att kopparen var del i en välorganiserad handel är uppenbart, säger han.

Koppar exporterades norrut, och söderut såldes bärnsten från Skandinavien. De brittiska öarna och flodmynningarna i norra Tyskland var viktiga knutpunkter för handeln med kontinenten, och troligen tog sig skandinaver i alla fall dit.

– Alla hällristningar med skepp som gjordes under den här tiden talar sitt tydliga språk, säger Johan Ling.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

2

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Kommentarer

Det visar ju om inte annat att Falu Koppargruva ännu inte var igång.

De långväga kontakterna med Brittiska öarna har förmodligen varit via det område som idag kallas Doggerland, alltså delar av Nordsjön..

För 8.000-14.000 år sedan så var större delen av Nordsjön land, som idag fått namnet Doggerland. Skandinavien och Nordeuropa täcktes då av kilometertjocka glaciärer. Havsytan steg under den perioden med över 120 meter, ca 2 meter per 100 år. Doggerland hamnade så småningom under vattenytan.

Lär mer här och kolla in bilderna: http://www.nextnature.net/2009/04/mapping-a-lost-world/

Märkligt att man ingen letar efter mänskliga bossättningar i Nordsjön.

Lägg till kommentar