Annons
Ringarna runt Saturnus ger inget fotfäste
Bild: 
Kenneth Andersson

Ringarna runt Saturnus ger inget fotfäste

Publicerad:

2012-09-07

Fråga: Kan man gå på Saturnus ringar?

Tor Fernholm

Svar: Nej, man kan inte gå på Saturnus ringar. De är inte alls stela, även om det ser så ut på långt håll. Ringarna består av miljoner stenar och isbitar som kretsar runt Saturnus; en del är små som gruskorn, andra stora som hus. Du kan inte heller hoppa mellan stenarna, för de är så långt ifrån varandra att det blir omöjligt i den klumpiga rymddräkt du måste ha på dig. Dessutom är stenarnas dragningskraft så liten att det är svårt att landa – du skulle bara studsa upp igen som en boll och antagligen försvinna ut i rymden. Då är det mycket trevligare att stå med fötterna på jorden och titta på Saturnus. Med en bra kikare eller ett litet teleskop kan du se de glänsande ringarna.

Marie Rådbo, astronom vid Göteborgs universitet.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar