Annons
Stryknin: Populärt bland mördare och atleter

Olustigt. Stryknin har upptäckts i potenshöjande medel som handlats på nätet.

Bild: 
Läkemedelsverket

Stryknin

Populärt bland mördare och atleter

Författare: 

Publicerad:

2012-09-07

I sin första detektivhistoria ser Agatha Christie till att arvtantsmordet sker med hjälp av stryknin, vilket avspeglas i den svenska titeln: En dos stryknin. Giftet dödar genom att skapa våldsamma kramper. Offret dör när andningen blockeras.

Själva ämnet hämtas ur fröna från det indonesiska trädet Strychnos nux vomica, och i sin rena form är stryknin kristallint och rejält bittert i smaken. Den kemist som först bestämde dess struktur och kollegan som först syntetiserade stryknin belönades båda med Nobelpris.

I låga doser har ämnet ansetts vara prestationshöjande. Det syntes vid de olympiska spelen i S:t Louis, USA, år 1904, då den britt som vann maratonloppet kom i mål eldad av stryknin och konjak.

Värre är det för den som inte vet att stryknin ingår i det förment stärkande preparatet. Så var nog fallet för de svenska män som köpt potensmedlet Penisole på nätet. I vintras visade Läkemedelsverkets analyser att dessa piller, förutom de deklarerade ayurvediska växtdelarna, även innehöll stryknin.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar