Annons
Alla är rättrådiga

Alla är rättrådiga

Författare: 

Publicerad:

2012-10-18

Hur kan det komma sig att vissa människor blir flaggviftande abortmotståndare som gillar skjutjärn och dödsstraff? En reflex från vänster är att kalla det ren och skär dumhet.

Den amerikanske socialpsykologen Jonathan Haidt försöker bygga upp en alternativ teori, baserad på att människans utvecklingshistoria som gruppvarelser har gett oss ett slags smaklökar för moralfrågor, vissa idéer som ligger till grund för vad som känns rätt och vad som känns fel. Precis som de vanliga smaklökarna är de medfödda, men formbara i samspel med kulturen.

Han menar att människor på vänsterkanten har moraliska smaklökar som reagerar på hot mot omsorg, frihet och rättvisa. Högern har i långa stycken liknande preferenser, men är även benägna att spotta ut allt som hotar lojalitet, auktoritet och helighet.

Högertungor använder alltså fler typer av moraliska smaklökar än vänstertungor. Enligt Jonathan Haidt skulle det kunna förklara varför republikaner i USA är bättre på att förstå demokrater än tvärtom.

Ända tills för några år sedan stod han till vänster, vilket i USA betyder att man röstar på demokraterna. Numera kallar han sig mittfältare och argumenterar för ökad förståelse över blockgränsen. Det känns lite mesigt. Men han presenterar högintressant forskning om hur rationella argument ofta bara motiverar vad intuitionen redan har bestämt. Det gäller både oss upplysta och de där andra som bara vägrar att fatta.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar