Annons

Billiga solceller av kol kan täcka hela husfasader

Zhenan Bao (t.v.) med assistenten Michael Vosgueritchian – och en solcell helt av kol.

Bild: 
Mark Shwartz, Stanford University

Billiga solceller av kol kan täcka hela husfasader

Att skippa dyra och sällsynta  metaller i solceller är målet för en grupp  materialforskare vid Stanforduniversitetet.

Annons

Publicerad:

2012-12-15

– Det är första gången som någon har lyckats bygga en solcell där alla komponenter består av kol, säger Zhenan Bao, professor i kemiteknik på Stanford, vars forskargrupp lyckades med bedriften.

De konventionella solcellerna består av elektroder gjorda av flera olika sorters mer eller mindre sällsynta metaller. Och med ökande efterfrågan på elektronisk utrustning ökar även priset för metallerna. Det innebär att solceller blir onödigt dyra. Med kolbaserade solceller kommer tillverkningskostnaderna att minska betydligt och då kan hela husfasader täckas med billiga solpaneler, som även kan användas i fönster och på bilar.

De nya solcellerna är uppbyggda av kolnanorör, tio tusen gånger tunnare än ett hårstrå. Nanorören är utmärkta elektriska ledare, och de absorberar solljus. Nackdelen är att de bara absorberar en liten del av ljuset, de infraröda solstrålarna, vilket än så länge ger en effekt på mindre än en procent. Det är lågt jämfört med dagens masstillverkade solceller som ger 20 procent. Därför har solcellerna av kol en lång väg kvar tills de blir kommersiellt intressanta. Forskarna är dock optimistiska.

– Med bättre material och bättre teknik förväntar vi oss att effekten hos våra solceller snart kommer snart att öka ganska dramatiskt, säger Zhenan Bao.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.