Annons
Historia: När lammen gav blod

Lamm fungerar bättre som blodgivare än människor, skrev den tyske läkaren Oscar Hasse i en bok som kom ut år 1874. Boken bidrog till att göra metoden populär.

Bild: 
Oscar Hasse, Die Lammblut-transfusion beimm Menschen

Historia: När lammen gav blod

Vid tio tillfällen  mellan åren 1874 och 1878  fick patienter blodtransfusioner från lamm i Sverige.

Författare: 

Publicerad:

2012-12-16

Illustrationen ovan ger ett ganska fridfullt intryck. Men det är lätt att föreställa sig hur det kan ha sett ut i mottagningsrummet när läkare kämpade för att rädda ett liv med några glasrör, en gummislang och det pulserande blodet från ett lamm fastsurrat på en bräda.

– Man valde lamm delvis på grund av att de är relativt små och hanterliga. Dessutom fanns det nog en kvardröjande bild av att lammens milda väsen också skulle påverka mottagaren, säger Boel Berner, sociolog och professor vid Linköpings universitet.

Hon beskriver metoden i sin senaste bok Blodflöden.

Lammtransfusionerna, liksom transfusioner av mänskligt blod som pågick vid samma tid, gav dåliga resultat och hamnade i vanrykte. Det skulle dröja en bra bit in på 1900-talet innan försöken att rädda liv genom blodtransfusioner kom i gång på nytt.   

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar