Annons

Ung haj med skador efter fiskeredskap.

Bild: 
Istock

Mediebilden hotar hajar

Författare: 

Publicerad:

2012-11-16

Fiskindustrin dödar årligen 30–100 miljoner hajar. Antalet hajattacker med dödlig utgång ligger på ungefär fem per år. Ändå är det vanligare att dagspressen beskriver hajar som farliga rovdjur än som offer för vår rovdrift.

Ett internationellt forskarteam har analyserat amerikanska och australienska dagstidningars hajartiklar under perioden 2000–2010. Hela 52 procent av artiklarna handlade om hajattacker på människor. Endast 11 procent handlade om bevarande av hajar. Vithajar, tjurhajar och tigerhajar var de vanligaste arterna i artiklarna, det vill säga de arter som anses vara farligast. Men bara två av de 68 arter som finns på den internationella rödlistan över hotade arter nämndes.

Forskarna konstaterar att dagspressen skapar en negativ bild av hajar och deras funktion i ekosystemen, något som kan försvåra bevarandet av de här arterna.

Studien är publicerad i tidskriften Conservation Biology.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar