Annons

Släpp in fler forskare i regeringen, Reinfeldt!

Släpp in fler forskare i regeringen, Reinfeldt!

Annons

Publicerad:

2012-12-14

Året som gått har varit fullt av anastrofer. I förra numret av Forskning & Framsteg skrev Anne Beskow och Herrick Baltcheffsky om begreppet. En anastrof är en plötslig vändning mot det bättre, en motpol till katastrof. Det var en nylansering, Herrick Baltcheffsky skrev om ordet redan 1977 i Forskning & Framsteg. Men då var det uteslutande ett vetenskapligt begrepp, nu börjar ordet sippra ut i vardagsspråket.

Tack vare den nya artikeln har jag börjat se anastrofer både här och där. Till exempel kan man se beviset för Higgs partikel som en välkommen vetenskaplig anastrof.

Och just nu är jag uppfylld av en anastrof som ägde rum på Folkets hus i Stockholm i december. Där hölls en konferens på temat genteknik. Vi var 1400 personer som lyssnade till bland andra Nobelpristagaren James Watson, en av dna-spiralens upptäckare.

Men det var inte James Watson som var anastrofen, även om hans framträdande var underhållande. Nej, den bestod i det faktum att vi satt så många – en brokig skara av unga studenter, etablerade forskare och allmänhet – en söndagsmorgon och lyssnade till populärvetenskapliga, samhällsrelevanta och i många fall politiska föredrag och debatter.

En av dem som talade var USA:s energiminister Steven Chu. Och hans anförande var olikt de flesta politikertal jag hört. Nu är inte Steven Chu vilken energiminister som helst. Han är en framstående forskare och fick Nobelpriset i fysik 1997 för sitt arbete med laserkylning. Genom en radda detaljrikt redovisade exempel förklarade Steven Chu hur gentekniken kan hjälpa till att minska kemikalierna i jordbruket och även minska utsläppen av växthusgaser.

I princip delar jag Steven Chus tro på att vi kommer att lösa framtidens utmaningar genom teknisk utveckling. Men som många teknikoptimister underskattar Steven Chu de kulturella, sociala och politiska hindren. Det räcker inte med briljant teknik, vilket ju till exempel just USA:s energipolitik med all önskvärd tydlighet visar.

Men det viktigaste med Steven Chu var ändå inte exemplen eller framtidstron, utan själva inramningen. Det var ett vetenskapligt baserat framförande av en framstående forskare som samtidigt är politiker. Det budbäraren står för är viktigare än budskapet. President Barack Obama visade genom att välja en Nobelpristagare till energiminister att han värderar vetenskapen högt – dessutom på ett område där de vetenskapliga förklaringarna ifrågasatts. Och Steven Chu visar med sitt framförande att han vill kombinera rollerna.

Om den svenska regeringen ska uppnå några anastrofer krävs motsvarande vilja både från Fredrik Reinfeldt och från framstående svenska forskare.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

2

Kommentarer

Vad är det för fel på USA:s energipolitik nu då? Den tillåter fracking, vilket gör att kol håller på att ersättas av naturgas, vilket gör att USA är ett av få länder där koldioxidutsläppen sedan flera år har minskat.

Den ut vecklingen som pågår i världen är o-ut-mätbar,varför,jo den skenar.Många länder som t.x.e. Kina har kryptiskt meddelande hur man ska lösa mijö-problemen?Och USA och Ryssland verkar leka sandlåda-gör du inte likadandt sandslott-gör jag inte det heller! Hur ska man tolka dom allarmerande rapporterna man från olika delar från värdren?Jag kan inte tolka dom vetenskapliga tecken,det kan bara dom meteroliksa,men sak märker man det är mycket svalare sommrar än tidigare.På 70-talet ville regeringen Torbjörn Fälldin av-veckla kärnkraften det vore idag att,vi skulle impotera 60%av energin utomlands det blev alldrig av gudskelov.Men måste bli smartare att utveckla solen och andra enegi-allternativ som T.X:E enorrmt gruvhål som är övergivet använda som källa eftersom det alltid innehåller 5plusgr.räcker för att värma ett helt samhälle med nya tekniken.Det finns faktisk en energi som vi glömt bort det är nänmligen magnetfältet den går att återvinna,om man tänker att jorden vi går på så slösar vi miljader nanotessla per person per dag,alla vet att alldrig stå under ett ensamt träd i åskväder vi innehåller massa elektroner som blixten drar till sej.Dom som inte tror mej varför får vi blixtar mellan varann när vi rör varann i blad.Nu tillbaka till ämnet, det finns alldeles förlite sakkunniga i olika ämnen i regeringen,det måste vara folk från arbetslivet inga djävlar som kommer direkt från skol-bänken och tror att dom kan allt,vi som har varit i arbetslivet i 40år vi vet bättre vad som krävs.MVH Jari Lehtilä Katrineholm