Annons

Historiska hjältar på rad

Historiska hjältar på rad

Annons

Publicerad:

2013-11-19

Civilkurage är ett svårgripbart fenomen. Författaren Ola Larsmo och forskaren Brian Palmer har samlat ihop över 100 historiska figurer som gjort en insats mot förtryck och för mänskliga rättigheter. Vi får förstås läsa om Raoul Wallenberg, Dawit Isaak och den okände mannen som stoppade stridsvagnarna på Himmelska fridens torg sommaren 1989 – men framför allt om en massa glömda och okända hjältar. Det är uppfriskande och inspirerande, och man imponeras av alla människor som med risk för liv och anseende gjort ”det rätta”, ofta på tvärs mot makten eller sin samtids normer.

Men det går undan, varje hjälte betas av på två eller tre boksidor. Jag skulle önska lite mer berättande, och lite mindre redovisning. Kanske också lite färre hjältar – som man kunde få veta mer om.

Litteraturhänvisningar

101 historiska hjältar

Ola Larsmo & Brian Palmer
Historiska media

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.