Annons
Så ska äldre patienter få rätt läkemedel

Äldre, multisjuka patienter blir ofta felmedicinerade. Nu ska en grupp specialutbildade apotekare kliva in i vården och råda bot på detta. Tommy Eriksson, professor vid Lunds universitet, har ansvarat för kursen.

Bild: 
Istock

Så ska äldre patienter få rätt läkemedel

Tre frågor till Tommy Eriksson, professor vid lunds universitet.

Författare: 

Publicerad:

2013-11-14

1 | På vilket sätt kan apotekare förbättra vården av äldre?

– Mellan 40 och 85 procent av alla äldre patienter beräknas ha minst en felaktig medicinering, och de har i snitt nio läkemedelsrelaterade problem som inte ens identifieras. Vår erfarenhet från Skåne visar att specialutbildade apotekare både kan spara pengar i vården och förbättra för patienterna i fråga.

2 | Hur är kursen utformad?

– Målet är att utbilda specialister på läkemedelsrelaterade problem och att minska den brist på kliniska apotekare som finns i dag. Kursen innehåller både teori och praktik, och deltagarna kan börja arbeta i vården direkt efter kursen.

3 | Vilken metod använder ni för att gå igenom medicineringen, rent praktiskt?

– Vi arbetar enligt den så kallade LIMM-modellen [Lund integrated medicines management], vilket innebär att apotekare arbetar i vårdteamen. Vid vissa tidpunkter i vården går de systematiskt igenom vilka läkemedel patienten tar och om dessa gör förväntad nytta. Metoden har använts under flera år i Skåne, och både läkare och sjuksköterskor är positiva till den. Utbildningen som nu genomförts i Stockholm är tänkt att kicka i gång verksamheten i Stockholms läns landsting.

Kursen har genomförts i samarbete mellan Lunds universitet, Lund university commissioned education, Trygghetsrådet och Stockholms läns landsting.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar