Annons
Fyndigt men bitvis segt om vetenskap

Fyndigt men bitvis segt om vetenskap

Författare: 

Publicerad:

2013-01-29

Martin Ingvar, känd hjärnforskare vid Karolinska institutet i Solna, har skrivit en bok med 101 frågor om vetenskap. Frågorna handlar om vetenskap, vetenskapsteori, Gud och naturvetenskapens begränsningar. Alla frågor får först ett kort svar, ofta fyndigt, och sedan ett längre svar, lite präktigare och mer utredande. Det är aldrig särskilt djupt, inget svar är längre än en sida.Boken är bläddervänlig. Man läser några frågor och tycker att det är roligt. Sedan infinner sig en liten trötthet. Inte sällan är svaret roligare än frågan och det blir lite segt.

Men så hittar man ett mönster. Det visar sig att Martin Ingvar har en agenda – han sjunger vetenskapens och det kritiska förhållningssättets lov, mot pseudovetenskap och flum.

Det är en god introduktion och bitvis riktigt fyndigt. En perfekt introduktion för en ung vetenskapsintresserad person.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

1

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Kommentarer

Recension i Filosofisk tidskrift nr 1 feb. 2014 är inte nådig mot doktorn.
"för den oinitierade är nog svaren ofta rätt obegripliga, eller väldigt otillräckliga för att vara någorlunda rätt visande"
Sen ges några ex på detta.
Tror att Ingvar kommer ut på för djupt vatten när han lämnar sitt fackområde och ger sig ut vetenskapsteoretiska vallfärder.

Lägg till kommentar