Annons

Klia inte på allt som kliar

Varför kliar sår när det inte är bra att klia på dem?

Jesper R.

Publicerad:

2013-01-29

Svar: Det kan vara svårt att låta bli att klia, men det är bra om såret får läka ifred. Varför det kliar vet vi inte. Histamin är ett ämne som orsakar klåda, och det är känt att kroppen bildar histamin efter ett myggbett eller vid nässelutslag. Men histamin är inte inblandat vid den klåda vi får av eksem och andra typer av hudinflammationer, eller när ett sår läker.

Det sker intensiv forskning inom området eftersom många människor plågas av eksem, då man ju också helst ska låta att klia. Kortisonkrämer används mot eksem för att dämpa inflammationen och klådan, men läkemedel som enbart angriper att det kliar saknas ännu.

En förklaring till klådan i ett sår kan vara att det händer mycket när det läker. Dels bekämpar immunförsvaret den inflammation som har uppkommit, dels håller olika celler på att reparera skadan. Varför ger då kroppen en signal som inte är bra? Vi kan nog inte hoppas på att alla signaler från kroppen automatiskt är till nytta för oss. Ett annat exempel på en icke-funktionell signal är ju det sug vi känner efter sötsaker, trots att det inte är bra för oss att äta för mycket socker.

Mona Ståhle, professor i dermatologi och venereologi vid Karolinska institutet i Solna.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

1

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Kommentarer

Allt detta prat om medikamenter för torr hud som i förlängning blir exem. Jag är säker på att vi har alldeles för mycket kemikalier i kläder och sängkläder. Min tvättmaskin, ex vis, tvättar och sköljer med minimal mängd vatten. Sparar energi på att inte värma upp högre vattennivå. Tvättmedel och sköljmedel dammar sedan på och omkring oss i det torkade tyget. Skummande rester av tvättmmedel i sköljvatten tas bort av sköljmedel men finns ändå kvar i tyget. Sköljmedel används alldeles för rikligt. Husmödra borde veta bättre om detta.

Lägg till kommentar