Annons
Prisregn över fysiker

Stephen Hawking belönas av en rysk miljardär för sin forskning om svarta hål och deras utstrålning.

Bild: 
Eyevine / IBL

Prisregn över fysiker

En rysk miljardär belönar spektakulär forskning.

Författare: 

Publicerad:

2012-12-14

Stephen Hawking belönas med 3 miljoner dollar från det nyinstiftade Fundamental physics prize, för sin banbrytande forskning inom fysiken. Dessutom belönas flera ledare för Higgsexperiment vid CERN i Genève. Det är den ryske miljardären Jurij Milner som för andra gången i år öser priser över det ämnesområde han själv studerade en gång i tiden.

Astrofysikern Stephen Hawking har gjort sig känd som en teoretisk utforskare av svarta hål och kvantgravitationen. Vid CERN delas priset mellan Lyn Evans, som ledde bygget av LHC, världens största partikelaccelerator, och åtta forskare som ledde de experiment som i somras gjorde det möjligt att annonsera upptäckten av den länge eftersökta Higgspartikeln. I själva verket har flera tusen forskare varit inblandade i sökandet efter Higgspartikeln. CERN-pristagarna överväger därför att använda prissumman för att instifta stipendier för unga forskare.

Årets pristagare, inklusive de nio forskare som belönades redan i våras, ingår nu i den jury som till våren utser en ny pristagare bland tre nominerade.

Jurij Milner skapade nyligen ännu ett pris, till lovande forskare – New horizons-priset. De första pristagarna, tre unga fysiker, fick 100 000 dollar var.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar