Annons

Cyklismens storhetstid i Stockholm

Full fart genom Slussen våren 1940.

Bild: 
IBL Bildbyrå

Cyklismens storhetstid i Stockholm

Annons

Publicerad:

2013-03-01

Under 1930-talet fick cyklismen ett stort uppsving i Stockholm. Cykeln hade tidigare räknats ut, men nu passade den för alla nyinflyttade som ännu inte hade råd med bil. Samtidigt infördes på 1930-talet lagstadgad semester, och det hälsobringande friluftslivet prisades.

Efter hand tog cykelns storhetstid slut. På 1950-talet menade fler och fler att cykeln spelat ut sin roll som transportmedel, och samtidigt byggdes tunnelbanan ut. Det fick förstås negativa konsekvenser för planeringen av cykelbanor – något som än i dag präglar Stockholmstrafiken. Det visar forskaren Martin Emanuel vid Kungliga tekniska högskolan i Stockholm, i sin doktorsavhandling Trafikslag på undantag, som handlar om cykeltrafiken i Stockholm 1930–80.   

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.