Annons
Hjärnans hyss i fokus

Hjärnans hyss i fokus

Författare: 

Publicerad:

2013-03-01

Oliver Sacks är en mästare i konsten att skriva om märkliga neurologiska fenomen. Hans fallbeskrivningar i till exempel Mannen som förväxlade sin fru med en hatt är stor litteratur. Nu har han gett sig i kast med  hallucinationer. Oliver Sacks berättar bland annat om egna erfarenheter av droger som LSD, cannabis och morfin.

Bland de övriga fallbeskrivningarna fastnar jag särskilt för en äldre dam som får hallucinationer av sin parkinsonmedicin i form av intima stunder med en manlig besökare. Damen uppskattar sin älskare – som hon vet är inbillad – till den grad att hon ber anhöriga att hålla sig undan vissa tider så att hon kan ge sig hän åt hallucinationen.

En stor del av berättelserna kommer från brev som folk har skrivit till den kände neurologen. Det är lite synd. Oliver Sacks är som bäst när han beskriver människor som han själv har mött vid flera tillfällen under lång tid.

Trots det är boken fängslande. Och den bidrar till att avdramatisera inbillade intryck. Nervsystemet har vissa hyss för sig som kan ge upphov till hallucinationer. Man behöver inte vara ”galen” bara för att man hör, ser eller känner något som inte finns.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar