Annons
Jorden växer – lite grann
Bild: 
Istock

Jorden växer – lite grann

Hur mycket väger jorden och kan den vikten öka eller minska?

Sjätteklassare, Hågadalsskolan, Uppsala

Publicerad:

2013-03-01

Svar: Jorden väger 6,0 x 1024 kilo, och den massan går att beräkna. Då jämför man storleken på gravitationskraften från jorden med en standardvikt. Man gör den jämförelsen eftersom alla kroppar enligt Newtons gravitationslagar utövar gravitation som är proportionerlig mot dess massa.

Vikten är väldigt stabil. Den största viktförändringen sker genom att jorden samlar på sig rymddamm och mikrometeoriter, som tillsammans med lite större och ovanligare meteoriter lägger 400 000 kilo per år till jordens massa. Det kan låta mycket, men på en miljard år motsvarar det bara 0,000000007 procent av jordens totala vikt. Det är ingenting som märkbart förändrar jordens bana runt solen.

Alexis Brandeker, docent i astronomi vid Stockholms universitet.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

1

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Kommentarer

Jorden växer betydligt mer och snabbare än så .
Rymddamm , rymdgrus är en betydande faktor .
Jorden och vårat planetsystem rör sig konstant i galaxen och " krockar " med all sannolikhet med stora damm och grusmoln , kanske vart 10,000år eller vart 100,000år ... Det borde kunna avläsas i sediment prov .
Men vad jag tror är den stora jordväxafaktorn är solen . Einstein uppfann relativitetsteorin , och om jag uppfattat den rätt så är energi materia = solljus = materia . Vi bombas varje dag av materia från solen .
Sen har vi Higgspartiklen som vi får in ifrån rymden , men får väll erkänna att jag nu inte läst på tillräckligt på det ämnet för att ge en vettig förklaring hur vi växer av den .

Växer så det knakar ,P

Lägg till kommentar