Annons
Ny teknik: Nano­trådar vävs med gas

På guldpartiklarna (gula) växer nanotråden av galliumarsenid (grön) fram i den nya tillverkningsprocessen som forskarna kallar för aerotaxi.

Bild: 
Lunds universitet

Ny teknik: Nano­trådar vävs med gas

Halvledare av nanotrådar är byggstenar för framtidens dioder, solceller och batterier. Problemet hittills har varit att kunna tillverka dessa trådar i industriell skala. 

Författare: 

Publicerad:

2013-01-29

Svenska forskare har utvecklat en ny teknik för att framställa nanotrådar. Metoden är snabb, kontrollerbar och relativt billig, vilket gör att den passar för industriell tillverkning.

Först framställs små, runda guldpartiklar. På guldpartiklarna sätter sig sedan partiklar av galliumarsenid (GaAs) som bygger upp själva nanotråden. Nanotrådens storlek kan varieras genom att ändra guldpartiklarnas storlek, temperaturen och tiden tråden tillåts växa. Det revolutionerande med den nya metoden är att den sker i en gas/partikelblandning. Forskarna kallar sin nya teknik för aerotaxi.

Lars Samuelson, professor i halvledarfysik vid Lunds tekniska högskola, som med sitt forskarlag utvecklat aerotaximetoden, tror att tekniken kan kommersialiseras inom två till fyra år. En prototyp för solceller beräknas finnas klar om två år.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

1

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Kommentarer

Tänk:att om man skulle kunna använda denna teknik till svåra sjuk-dommar det skulle vara lika relovunärt som när atomkrafftenkom till, Jari Lehtilä

Lägg till kommentar