Annons
Vår känsla av skuld

Vår känsla av skuld

Författare: 

Publicerad:

2013-03-01

I avhandlingen Vårt eget fel analyserar Lunda­historikern David Larsson Heidenblad företeelsen ”moralisk kausalitet” – det vill säga moraliska orsaksförklaringar. Detta visar sig vara en seg tankefigur, och han visar på påtagliga likheter mellan dagens klimatdebatt och förmoderna synsätt på kriser. Då liksom nu förklaras hotande katastrofer som straff för våra synder och vårt omoraliska leverne.

I en handfull fallstudier över kriser som första världskrigets utbrott, Kubakrisen och klimathotet blottlägger David Larsson Heidenblad hur man försökt förklara dem. Det är som sagt en doktorsavhandling – med allt vad det innebär av omtagningar och tunga materialredovisningar. Men det är ett angeläget ämne som visar att historisk forskning kan belysa dagens problem och hur vi mentalt hanterar dem.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

1

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Kommentarer

Usa har inte den här jantelagssynen som svenska samhället tvingar på oss. Tro/tänk som vi, annars vi fryser ut dig. Solenergiforskare menar att solens energi går i 100-årscykler och därav kallare och varmare klimat. Som Nyamko Sabuni sa i Skavlan: Att vara kontroversiell i Sverige är roligt, för här är alla "räddhågsna" och mainstream.

Lägg till kommentar