Annons
Lavinvarnare och Stefan Mårtensson

Lavinforskare Stefan Mårtensson vid en av de nya mätstationerna.

Bild: 
Luleå tekniska universitet

Automatiska lavinvarnare i svenska fjällen

Svenska forskare utvärderar ett nytt system som mäter temperaturskillnader i snötäcket för att upptäcka hotande laviner.

Författare: 

Publicerad:

2013-03-04

Forskare vid Luleå tekniska universitet har placerat ut en ny mätstation i Stora Sjöfallets nationalpark i Norrbotten. Stationen består av en påle utrustad med värmesensorer som sitter på rad med tio centimeters mellanrum. Pålen täcks delvis av snön och sensorernas uppgift är att mäta temperaturskillnaderna i snötäcket, information som gör det möjligt att bedöma risken för laviner.

– Om man har temperaturskillnader som överstiger en grad per tio centimeter, så är snötäcket stabilt. Men vid mindre temperaturskillnader försvagas snötäcket, säger Stefan Mårtensson, som är lavinforskare vid Luleå tekniska universitet.

I toppen av stolpen sitter en dataenhet som skickar mätvärdena till en server via mobiltelefonnätet. Servern befinner sig på Island. Försöket ingår i ett samnordiskt projekt som syftar till att förbättra lavinprognoser i befolkade områden. Tekniken har redan provats på Island med gott resultat.

I dag utförs den här typen av mätningar manuellt. Man får helt enkelt gräva sig ned i snötäcket och mäta temperaturen på olika djup – ett arbete som är tidskrävande och inte helt ofarligt i lavinområden. 

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar