Annons

Lungröntgen

Lungröntgen visar att lungan på den högra sidan är drabbad av lung­inflammation (ljus).

Bild: 
Istockphoto

Få allmänläkare upptäcker lungsjukdom

Bara var tredje patient som kommer till primärvården med lunginflammation får rätt diagnos.

Annons

Publicerad:

2013-01-30

I primärvården avgörs om symtom som akut hosta och andfåddhet beror på lunginflammation, bronkit eller annan bakomliggande sjukdom. Men primärvårdsläkarna i Europa missar en majoritet av lunginflammationsfallen. Bara 29 procent av de patienter som vid en kontrollundersökning med lungröntgen visade sig ha lunginflammation hade fått rätt diagnos i primärvården. Läkarna hade alltså inte upptäckt lunginflammationen hos två tredjedelar av sina patienter.

Lunginflammation ska till skillnad från bronkit behandlas med antibiotika. Därför är det viktigt att rätt diagnos ställs.

Studien visar samtidigt att när läkarna väl ställde diagnosen lunginflammation hade de bara fel i 1 procent av fallet. Läkarna feldiagnostiserade alltså mycket sällan åt andra hållet, genom att till exempel missta en bronkit för en lunginflammation.

Resultaten har publicerats i European Respiratory Journal. Studien baseras på 2 810 patienter i tolv europeiska länder, däribland Sverige. 

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.