Annons
Cyklister skadas på dåliga vägar

Dåligt vägunderhåll och illa utformade cykelvägar är orsak till nästan hälften av de cykelolyckor som slutar med allvarlig skada, enligt en ny rapport.

Bild: 
Istock

Cyklister skadas på dåliga vägar

De flesta cyklister som söker akutsjukvård har skadats i singelolyckor – ofta på grund av bristande vägunderhåll.

Författare: 

Publicerad:

2013-03-28

En tredjedel av alla som skrivs in på sjukhus på grund av trafikolyckor är cyklister. Av dem har 80 procent skadats i singelolyckor. Ofta är orsaken vägens tillstånd, det vill säga ishalka, grusiga vägar, ojämnt underlag eller att man cyklat på föremål som exempelvis betongsuggor. Det kan även handla om bristande underhåll av cykeln, cyklistens beteende eller bristande samspel med andra trafikanter.

Äldre personer och män dominerar som både olycksoffer och dödsoffer, och av dem som avled i cykelolyckor skulle merparten överlevt om de haft cykelhjälm.

– En cykelhjälm är alltså en mycket billig livförsäkring, menar Anna Niska, som varit projektledare vid Statens väg- och trafikforskningsinstitut.

Rapporten bygger på en genomgång av alla inrapporterade cykelolyckor i Sverige under åren 2007–2011.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar