Annons
Osynlig märkning stoppar piratkopior

Glad nyhet för klädföretagen. I vanligt ljus syns bara en jämn yta, men med polariserat ljus och polarisationsfilter framträder märkningen.

Osynlig märkning stoppar piratkopior

Författare: 

Publicerad:

2013-06-13

Falska märkeskläder och andra piratkopierade varor kan avslöjas med hjälp av en ny, osynlig äkthetsmärkning. Christian Müller, forskare vid Chalmers tekniska högskola, har uppfunnit ett sätt att väva in dolda mönster, till exempel logotyper, i textilier.

Märkningen syns bara i polariserat ljus och blir mycket svår att efterapa. Den görs med en halvgenomskinlig polymertråd som dopats med en färgmolekyl. Tråden har optiska egenskaper som skiljer sig i längdriktningen av fibern i förhållande till andra fiberriktningar. Tråden vävs till ett mönster som inte syns i vanligt ljus. Däremot avslöjas mönstret om man belyser tyget med polariserat ljus och samtidigt betraktar det genom ett polarisationsfilter.

Enligt Christian Müller är tråden enkel och billig att tillverka.

– Klädföretagen skulle kunna börja med det direkt, säger han.

Tullen har redan i stort sett den utrustning som behövs för att avläsa mönstret och dess optiska spektrum. Det är heller inte svårt för piratkopierare att läsa av mönstret. Men eftersom det finns mängder med färgämnen som går att använda, kan de inte veta vilken kombination som ger just den rätta signaturen.

Tekniken passar för många polymermaterial, till exempel nylon. Man kan även binda färgmolekylen till naturfibrer som ull och silke.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar